Theatervoorstelling De Ongeplukte Zusters van Almere County

Jane Austen zou net als ik enorm gelachen hebben om deze geweldige muzikale komedie! De verhaallijn van Austens roman Sense & Sensibility werd op speelse wijze aangehouden, gecombineerd met elementen uit Pride & Prejudice.  Austens kijk op sociale interactie werd gekoppeld aan hoe het anno 2023 gaat in de zaken van het hart. De vraag of er nog gehunkerd, veroverd en versierd kan worden werd met Austenwaardige satire uitgewerkt. Dit leverde hilarische uitspraken en taferelen op. De zussen Dashwood waren al 48 dus moesten toch echt opschieten om een man te trouwen. Sensibility werd Instability en Elinore was maar een saaie Piet volgens haar zus. Een in glitter gehulde Mr. Willoughby kwam als een held op het witte paard het toneel op gereden om Marianne haar zere enkel te bekijken. Daarop verscheen meteen Mr. Collins als moraalridder gespecialiseerd in de hygiënische omgang tussen de seksen. Dit om te voorkomen dat er een me-too situatie zou ontstaan. Vakkundig vertaalde zinnen uit het boek werden met verve vertolkt. Daaruit blijkt dat de makers heel goed op de hoogte zijn van de inhoud en betekenis van Austens oeuvre. De scene waarin Marianne een gesprekje moet voeren met een zeer oude Colonel Brandon was hilarisch. Moeder Dashwood moedigde haar aan om toch vooral het ‘haakje’ te maken naar de rijkdom van Brandon. De super komische opkomst van de in moderne kleding gestoken productie assistente Lucy Steele zorgde ervoor dat het publiek kon zien dat het maar een ‘theaterproduktie’ was en dat Edje (Edward Ferrars) ook maar een acteur was.
Mr. Darcy verscheen de ene keer met laklaarzen op het podium en daarna met een wit nat shirt. Hij was volgens Mrs. Dashwood een mental coach met een jaarsalaris van 5ton en dus een goede partij!

Kortom deze geweldige theatervoorstelling moet je gezien hebben. En ben je Austenfan of kenner dan beleef je er dubbel zoveel plezier aan. Zelf bewijst dit toneelspektakel voor mij persoonlijk weer eens te meer dat Jane Austens kijk op mensen na 200 jaar nog steeds actueel, fris en komisch is.

Na afloop spraken we kort met Ilse Waringa, die de teksten schreef en zelf meespeelt en Rop Verheijen die verschillende rollen op zich nam. Ze waren blij met ons enthousiasme en hopen dat alle volgers van Austen Tales de komende maanden naar de voorstelling komen.

Zie hier de speellijst van de Ongeplukte Zusters van County Almere