Studiereis Austen Tales Winchester en Chawton

DSC02475DSC02553Agelopen week maakte José Roeken een studiereis naar Winchester en Chawton. Alhoewel zij deze plaatsen al eerder had bezocht heeft zij weer veel kennis opgedaan. Zo woonde zij in Winchester Cathedral een Jane Austen tour bij. Sprak zij met Mary Gyatt, conservator van het Jane Austen House Museum in Chawton. En ‘studeerde’ zij een dag in de reading room van Chawton House Library. Hieronder vertelt José over haar bijzondere studieweek.

Winchester
“Jane Austen ligt begraven in Winchester Cathedral. Het blijft een bijzondere ervaring om bij die steen te staan en te bedenken dat mijn grote heldin hier ligt. Van de gids die de Jane Austen tour verzorgde hoorde ik dat haar kist een tijd geleden is verplaatst vanwege de centrale verwarmingsbuizen. Ze ligt dus iets rechts van de steen. Het blijft bijzonder dat op de steen niet vermeld staat dat zij schrijfster was.

DSC02477De gids liep met ons (in de stromende regen) de omgekeerd route net zoals de kleine rouwstoet die in juli 1817 Jane Austens lichaam naar haar laatste rustplaats in de kathedraal begeleidde. Cassandra, de zus van Jane Austen, in wiens armen ze gestorven was, mocht er niet bij zijn. Ze werd gedragen door haar broers Henry en Edward en haar neef James Edward Austen Leigh. In de boeken van Winchester Cathedral staat dat zij op 16 juli is gestorven, dit was echter op 18 juli. Een opmerkelijke fout.

We eindigden in College street nr. 8, waar zij gestorven is. Een eenvoudig geel geschilderd huis dat nu bewoond wordt door studenten. Alleen een plaquette op de muur wijst op deze voor mij belangrijke historische gebeurtenis. Was zij maar ouder geworden dan 41 jaar dan had zij de wereld misschien nog veel meer mooie boeken geschonken.

Chawton 
JanDSC02551e Austen liep vaak van de cottage in Chawton naar de ‘great house’ van haar broer Edward. Edward was geadopteerd door de rijke familie Knight en erfde het landgoed met country house in Chawton. De cottage vlakbij stelde hij beschikbaar voor zijn zussen Jane en Cassandra en zijn moeder. Ongelofelijk wat er in het grote huis, dat nu Chawton House Library heet, allemaal te zien is aan boeken van early Englisch women writers. Zo mocht ik een 1794 editie inzien van Fanny Burney’s Camilla. Een boek dat Jane Austen waarschijnlijk gelezen heeft. Maar ook first editions van o.a. SeDSC02539nse and Sensibility en Emma. Wat een unieke ervaring! Librarian Dr. Darren Bevin heeft mij de hele dag begeleid en van alles verteld over bijv. de boeken uit de erfenis van Edward Knight en de Austen familie. Boeken die Jane dus in haar handen heeft gehad. Deze boeken en andere kostbare exemplaren liggen in de kluis in de kelder van het huis en zijn niet tentoongesteld in de openbare ruimtes. Echt kippevel om daar te mogen kijken.

Ook had ik een interview met Sarah Parry. Zij is de Learning and Visitor Manager aldaar. Zij vertelde hoe Chawton House in verval was geraakt en de redding die kwam van de Amerikaanse Sandy Lerner die een 125 jaar lange lease op het huis heeft gekocht. Er staan veel boeken uit Sandy’s collectie hier.

Een paar dagen later was ik weer in Chawton dit keer had ik een afspraak met Mary Guyatt, conservator en manager van het Jane Austen House Museum. Dit is de cottage zoals hierboven genoemd. Zij vertelde mij over de vele plannen die het museum heeft voor bijvoorbeeld 2017, het jaar waarin het 200 jaar geleden is dat Jane Austen is gestorven. Zij doen nog altijd veel aan research over Austen. Zo hebben zij authentiek behang oDSC02634ntdekt in de kamer van Mrs. Austen. Ze onderzoeken nu of zij dit behang na kunnen laten maken en verkopen. Ook hier heb ik weer uren kunnen doorbrengen en leuke gesprekken gehad met de bevlogen vrijwilligers die er werken. Ik had ook de ring van Jane Austen nog niet gezien die een paar jaar geleden is verkocht aan Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson en die gelukkig door het Jane Austen House Museum weer kon worden teruggekocht.

Mijn bezoek werd afgesloten met een (duur) bezoek aan de Museumshop.”